Wybierając stół kierujemy się jego wyglądem oraz możliwością rozkładania, co wiąże się z jego docelową długością. Niemniej jednak warto jeszcze zwrócić uwagę na jeden wymiar, jakim jest szerokość blatu.
To parametr, który bardzo często jest omijany i nie zwraca się na niego uwagi. Przez to stoły wyglądają mało proporcjonalnie i są niepraktyczne.
Standardowo spotykane wersje kuchenne to osiemdziesiąt centymetrów, podczas gdy te do salonu są o dziesięć centymetrów szersze. W praktyce wygląda to tak, że duże talerze niemal nachodzą na siebie, półmiski z potrawami nie mają miejsca.
Z tego względu warto wybrać opcje o wiele większą, która staje się pomału standardem w sklepach. Metrowy, a nawet metr dziesięć to najlepsza opcja dla pięknego reprezentacyjnego stołu.
Pomieści wszystko, a nawet i więcej. Wazon z kwiatami na środku, piękny bieżnik i dopasowane serwetki, a wszystko pięknie wyeksponowane.
Bez ścisku i nadmiernego tłoku, przyczynia się do większej swobody i wygody na stole.
Oparcie, czy może jednak bez – jakie krzesła wybrać
Sztaplerowy sposób na zyskanie przestrzeni
Duży stół, czyli jaki ?