Wybieranie wina ze sklepowych półek, na których jest tysiące ich rodzajów, może być trudne dla osoby, która zupełnie nie zna się na tych szczególnych alkoholach. Jaki powinno mieć kolor? Czy cena jest adekwatna do proponowanej jakości? Czy głębokość denka ma znaczenie? Co jest lepsze – zakrętka czy korek? Na te i wiele innych pytań odpowiemy Państwu w dzisiejszym artykule poświęconym wyborze najlepszego wina.

  • W pierwszej kolejności, należy zastanowić się, które wina będziemy brać pod uwagę. Z reguły wina dzielą się na następujące kategorie: słodkie, półsłodkie, wytrawne i półwytrawne. Jeżeli nie wiemy, które wina będą nam odpowiadać, dobrze jest posłużyć się ciekawą, choć z pozoru prostą regułą. Jeśli jesteśmy smakoszami słodkiej herbaty, najpewniej będzie smakować nam wino słodkie i półsłodkie.

    Jeżeli dodatkowo używamy cytryny do nadania kwasowości, warto wybrać wino, które ma w swoim składzie właśnie tą nutkę. Jeżeli jesteśmy jednak zwolennikami gorzkiej kawy i lubimy goryczkę, najlepiej jest zdecydować się na wino półwytrawne lub wytrawne. Pamiętajmy jednak, że takie wina mają bardzo intensywny smak i bardzo często są cierpkie;

  • Mówi się, że im wino starsze tym lepsze. Nie jest to jednak prawda. Praktycznie każde wino powinno być spożyte do trzech lat od daty zabutelkowania. Szczególnie ważna jest data w przypadku win białych i różowych.

    Im są młodsze, tym lepiej będą smakować. Wina czerwone rządzą się jednak innymi prawami. Te wieloletnie, można kupić w specjalistycznych winiarniach i tylko z tego źródła można liczyć na najlepsze doznania smakowe. Dlaczego? Czerwone wina muszą być przechowywane w określonych temperaturach i nie być wystawiane na światło dzienne. To bardzo ważne, by nie straciły swoich walorów smakowych. Dobrze jest więc unikać tanich win wieloletnich na sklepowych półkach, gdzie przechowywanie butelek nie jest zbyt precyzyjne;

  • Najlepsze wina to te, które są rozlewane bezpośrednio w winnicach.

    Jeśli wędrują długie drogi w cysternach, tracą na jakości. Tą informację możemy w łatwy sposób sprawdzić na etykiecie;

  • Wiele osób zastanawia się jaka jest różnica pomiędzy korkiem i zakrętką. Odpowiedź jest banalnie prosta. Zakrętka w sposób całkowity odcina dostęp powietrza do trunku, korek natomiast nie. W przypadku tańszych win raczej nie ma znaczenia co wybierzemy. Droższe wina są korkowane.

    Jest jednak jeden, znaczący problem. Korki bardzo często pleśnieją, przez co wino traci na jakości.

.