Wina domowej pojawiają się w wielu spiżarkach. Szczególnie doceniane zimną, kiedy można przypomnieć sobie smak letnich wiśni, porzeczek, winogron, czy malin. Są świetnym zamiennikiem tych kupowanych w supermarketach, które nie zawsze są tak dobre, jak tego oczekujemy. Wina domowej roboty charakteryzują się wyjątkowym smakiem, choć do ich produkcji konieczny jest czas, wiedza i wprawa. Najlepsze wina domowej roboty powstają z rąk dziadków.

Dziś zastanowimy się – co jest sekretem tak niepowtarzalnego aromatu.

  • Wina, które można zrobić samodzielnie praktycznie nie mają ograniczeń, jeżeli chodzi o wykorzystywane owoce. Można je wykonać zarówno z wymienionych wcześniej, najpopularniejszych winogron, malin, porzeczek i wiśni, ale równie dobrze sprawdzą się jeżyny i truskawki. Sam proces powstawania trunku jest bardzo długi, dlatego niej jest to zadanie dla niecierpliwych. Trzeba uzbroić się w cierpliwość;
  • Wybierając owoce do wina, trzeba stawiać na te najbardziej dorodne i zdrowe.

    Unika się brzydkich owoców, z których nie będzie można wydobyć soku o najlepszym aromacie. Najwięcej soku uzyskuje się z takich owoców jak wiśnie lub porzeczka. Te, które mają w sobie mniej soku, wcześniej należy zalać roztworem z cukru, wody i kwasku cytrynowego;

  • Pierwszym krokiem w produkcji wina domowego jest przygotowanie tzw. moszczu. Jest to nic innego jak zgniecione wcześniej owoce, zazwyczaj przy użyciu maszynki do mielenia mięsa.

    Tak przygotowany moszcz, w odpowiednich proporcjach zalewa się wodą z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Proporcje są tu słowem kluczowym. Jeżeli jesteśmy miłośnikami win słodkich, dodaje się więcej cukru. W kolejnym etapie dodaje się drożdze i zlewa się wino do mniejszego balona. W zasadzie na tym kończy się produkcja wina, choć zanim będziemy mogli napić się trunku, trzeba poczekać od kilku miesięcy do nawet kilku lat! Słodkie wina potrzebują mniej czasu, natomiast wytrawne, dużo więcej;

  • Gdy wino jest gotowe, można je przelewać do odpowiednich, szklanych i szczelnych butelek i wybrać najlepszy moment degustacji.

    Ważne, aby butelki były przechowywane w suchym, chłodnym i nienasłonecznionym miejscu, gdzie wino się po prostu nie popsuje.

.