O winie musującym słów kilka…

Wino musujące, które potocznie zwykliśmy nazywać szampanem, towarzyszy nam podczas wielu specjalnych okazji. Służy głównie do wznoszenia toastów, nie tylko tych sylwestrowych, ale również urodzinowych czy ślubnych. Smakiem pasuje do większości potraw. Warto poznać kilka dotyczących go ciekawostek. Wiedza o tym, że wino musujące powinniśmy podawać w wysokich, wąskich kieliszkach jest dosyć powszechna. Niemal intuicyjnie wiemy, że uwalniane powoli bąbelki będą świetnie prezentować się właśnie w takim naczyniu.

Nie wszyscy jednak wiedzą, że kieliszki do szampana najlepiej jest pielęgnować w odpowiedni sposób. Dobrze jest myć je jedynie ciepłą wodą, bez dodatku płynu do naczyń. Jego resztki mogą źle wpływać na proces tworzenia się bąbelków. Po umyciu warto wytrzeć kieliszki suchym ręcznikiem. W ten sposób pozostawimy na jego ściankach niewidoczne „kłaczki”, wokół których będzie tworzyć się jeszcze więcej efektownych bąbelków. Nawet wytrawne wino musujące może być dość słodkie w smaku.

Taki trunek może zawierać nawet do trzydziestu pięciu gramów cukru na litr. Inne wino o takiej zawartości słodyczy byłoby już określane mianem półsłodkiego. Nie odczuwamy tego jednak zbyt wyraźnie, bo dwutlenek węgla w znaczny sposób osłabia słodki smak. Jeśli chcesz spróbować wina musującego bez dodatku cukru, poszukaj takiego, które będzie miało na etykiecie napis „extra brut” lub „brut nature”. Zanim podasz gościom wino musujące, wsadź je przynajmniej na dwie godziny do lodówki. Trudność może sprawiać przechowywanie otwartego już trunku.

Nawet, jeśli posiadasz specjalną zatyczkę do win musujących, możesz być pewien, że napój utrzyma świeżość najwyżej przez dwa dni.

http://www.dzialki-suchylas.pl/oferta-2 duży wybór tapet firmowych cole&son poznań najlepszy salon z tapetami w poznaniu